Министерството на външните работи (МВНР) работи по случая с тежкия пожар

...
Министерството на външните работи (МВНР) работи по случая с тежкия пожар
Коментари Харесай

МВнР следи случая с пожара в Солинген от първия ден

Министерството на външните работи (МВНР) работи по случая с тежкия пожар в немския град Солинген от 25 март 2024 година, при който починаха четирима български жители, а други трима пострадаха, още от постъпването на първичната информация за тежкия случай.

Това се споделя в изказване на МВНР от събота. 

То бе разпространено във връзка с изявления в медии и обществени приложения по отношение на трагичния случай. 

Генералното консулство на България във Франкфурт, посолството на страната ни в Берлин, както и почетния консул на България в провинция Северен Рейн-Вестфалия Вернер Йостмайер са в непрекъснат контакт с локалните управляващи още от първите дни след трагичното събитие за изясняване самоличността на жертвите и събитията, довели до тяхната гибел. Въпросът за нуждата от бързо следствие на аргументите за пожара беше подложен и от посланика на България в Берлин Григор Порожанов в границите на двустранна среща във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия.

Изразена е подготвеност за подпомагане и по линия на полицейското съдействие, се споделя в изказването.

На 27 март 2024 година е била получена информация от кметството на Золинген, в която се показва, че прокуратурата проверява тежък пожар, при който са починали четирима граждани, като евентуално се касае за тенденциозен палеж. Поради засиления публичен интерес, проверяващият прокурор по случая Херберт Калуне-Гебхард разгласи обществено същия ден, че на този стадий няма данни закононарушението да се дължи на ксенофобски подбуди.

Българската дипломатическа задача в Берлин е била публично известена за самоличността на жертвите на 4 април 2024 година, когато бяха получени издадените от локалните управляващи смъртни актове. Загиналите български жители са четирима, измежду които и две деца. С помощта на престъпната полиция на Солинген са били открити и останалите потърпевши при пожара български жители - младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни посланичество е в непрекъснат контакт с болничното заведение, в което те се лекуват.

Следващата седмица да бъде разрешено тримата потърпевши жители да бъдат посетени от българския консул за оказване на нужното подпомагане и поддръжка. До този миг от околните на починалите или на потърпевшите български жители не е постъпвало искане за подпомагане към българските дипломатически задачи в Германия, се споделя в изказването.

Припомняме, че за случая стана ясно в края на март. 

Пожарът е станал през нощта на 26 март в квартала Хьошайд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР